Sundhed

Mange af os ved at sport og sundhed ofte går hånd i hånd. Vil man gerne have det meste ud af den sport man dyrker, så er ens sundhed en ret vigtig faktor. Men hvad dækker begrebet sundhed og helse over? Hvis man tager udgangspunkt i Wikipedia, skriver de at Sundhed er et bredt begreb, som dækker over tilstande og aktiviteter vedrørende menneskets velvære – såvel fysisk som mental velvære. Så sundhed er altså ikke kun det man spiser og at man er aktiv. Det dækker også over ens mentale tilstand.

Motion og sundhed

Vi ved alle sammen, at det kan være en rigtig god ide at dyre en del motion eller sport. Her gælder begrebet “for meget af det gode” også. Vi ser hver måned masser af eksempler på folk som faktisk har det fysisk dårligt pga. overtræning, eller at de efter nogen tid begynder at døje med forskellige skavanker.
Når man træner mere end hvad man er van til, så laver man små skader på kroppen. Det kan være mindre skader på de forskellige muskelfibre. Når man så efterfølgende hviler, så ordner kroppe de små skader, og gerne så de bliver bedre end de var før. Dette er f.eks. grunden til at ens muskler bliver større når man træner.
Men får man ikke nok næring i form af protein, kulhydrater, fedt og mikrostoffer som vitaminer og mineraler, så fungere denne process ikke optimalt. Det samme er gældende hvis man træner så meget at disse skader ikke har nået et bliver ordnet inden man træner igen. I en kort periode gør det ikke noget, men stresser man kroppen på den måde igennem længere tid, vil man ofte begynde at opleve forskellige problemer. og så er træning lige pludselige ikke længere sundt.

Så sørg for at pas din træning, men med måde.

Læs også: Derfor er det vigtigt at pleje sin krop.

Hvad er sundhed og hvorfor er det vigtigt?

Kost og helse

Lige som sport og motion kan være godt for os, så er kosten også meget vigtig. Spiser man mere end man forbrænder så tager man på. Når man tager på i vægt, så stiger ens forbrænding også. Man skal jo bruge noget mere energi på at flytte en vægt på 100kg rundt, frem for 50kg. Dette er grunden til at man ofte har en “ligevægt” hvor man ikke længere tager på, hvis man vel og mærke spiser nogenlunde det samme. Vi ved alle at overvægt kan være en stor risiko mod ens sundhed, derfor er det vigtigt at man tænker over hvad man spiser. At man undergår at overspise, så ens vægt ikke stiger, og at man spiser varieret, for netop at få de vitaminer og mineraler som kroppen har brug for, for at kunne fungere optimalt. Har man ikke selv det store kendskab til kost, så kunne det være en rigtig god ide, at tage kontakt til den lokale diætist og få lagt en personlig kostplan. Det er ikke så dyrt som man umiddelbart skulle tro.

Plejeprodukter og renlighed

Udover kost og motion er det også andre ting der spiller ind. En af disse ting er f.eks. hvilke plejeprodukter som creme, shampoo og sæbe man bruger. F.eks. er der stor forskel på om man bruge skåne produkter som f.eks. Decubal, Vichy eller La Roche-Posay, frem for den billige i den lokale discount butik. Fordelen ved at bruge special produkter som f.eks. Decubal, er at de ikke indeholde parfumer, farvestoffer eller parabaner, som mange af de billige produkter gør. Det kan i det lange løb give forskellige typer som hudproblemer, hvis huden konstant udsættes for disse stoffer. Vil man gerne opretholde den sunde livsstil, så bør man overveje disse skåne plejeprodukter, frem for de billige som man sjældent ved hvad indeholder.

Mental sundhed

Som vi var inde på tidligere, så var det mentale også en del af ens sundhed. Sover man dårligt, er man konstant stresset eller deprimeret, så vil det efter nogen tid også begynde at påvirke kroppen negativt. Man føler måske ikke længere man har samme energi som før, hvilket igen gør man dyrker mindre motion eller spiser mere, og inden man ved af det, så er man inde i en ond cirkel, hvor alt blot bliver værre og værre. Det kan være rigtigt svært at komme ud af en sådan cirkel, så begynder man at døje med disse mentale problemer, bør man få gjort noget ved det, inden det bliver et stort problem.