Sport og kosttilskud

En meget stor del af dem som dyrker sport ofte, benytter ofte en eller flere typer af kosttilskud. Alt lige fra proteinpulver, kreatin til simple vitaminer og mineraler som kalcium og magnesium. Vi går mere og mere op i helse og sundhed, og tror derfor, ofte fejlagtigt, at kosttilskud kan være med til at gøre os mere sund.
Lad os se på et par af de mere almindelige typer af kosttilskud som vi danskere bruger i stor stil.

Læs mere om: Derfor er din helse så vigtig

Proteinpulver

Et af de mest udbredte typer af kosttilskud inden for sport, er protein. Enten i form af proteinpulver, eller proteinbar eller mælke/æg produkter. Protein bruges til opbygninger af vores muskler efter træning. Derfor er det også vigtigt at vi får den mængde protein ind i kroppen, som den har brug for. Dyrker vi meget træning, især styrke træning eller andre former hvor man bruger sine muskler meget, så kan et protein tilskud være en god ting. Man for langt de fleste typer af motion og sport, så får vi dækket vores protein behov via vores kost, og der er derfor ikke nødvendigt med et ekstra tilskud. Løfter man tunge vælge med det formål at opbygge en stor muskelmasse, vil det i mange tilfælde derimod være en rigtig ide, med et proteintilskud. Men for folk som blot ønsker lidt mere helse og sundhed, så er det spild af penge med et proteintilskud.

Magnesium

Rigtig mange af vores krops funktioner benytter på en eller anden måde magnesium. Faktisk er der over 300 forskellige funktioner i kroppen, som kræver magnesium for at kunne fungere. Det er derfor også et af de mineraler som vi har mest af i kroppen. Vi får normalt dækkes vores daglige behov for magnesium, via kød og grøntsager. F.eks. spinat eller bananer. Derfor er det ofte heller ikke nødvendigt med et tilskud at magnesium, med mindre man er i direkte magnesiummangel. Denne tilstand kan i nogen grad forværre vores ydelse når vi taler sport og idræt. Men det er ikke ofte man ser magnesiummangel hos en almindelig dansker. Høre man der i mod til dem som dyrker rigtig meget idræt, f.eks. træner til ultra løb, eller andre idræt hvor man træner flere timer om dagen, så kan man risikere at komme i magnesiummangel. Her vil et magnesium tilskud så være at anbefale, f.eks. i form af magnesiumcitrat eller +300.

Læs mere om: Derfor er magnesium et vigtigt kosttilskud

Zink

Zink er et produkt, som er bl.a. bruges i flere af kroppens protein processor, samt dannelsen af testosteron. Derfor har mange sports udøvere en ide om at tilskud af zink må være gavnlig. Der er også visse studier som viser af en kombination af zink, magnesium ZMA og B6 vitamin kan give en hvis effekt, f.eks. i forbindelse med styrketræning. Men som enkeltstående mineral, er det de færreste som vil få noget ud af et tilskud af zink, med mindre man er i underskud, hvilket også er ret sjældent.

Derfor er helse en vigtig del af vores hverdag. F.eks. i form af kosttilskud som magnesium.

Kreatin

Et andet populært kosttilskud som mange atleter bruger, er kreatin. Kreatin bruges sammen med fosfat til at danne kreatinfosfat, som udgør en energien under de første sekunder af en kraftig muskelkontraktion. Ved at tage et tilskud af kreatin over en periode, er visse atleter i stand til at yde en lille smule mere. Der har været en del snak om at gøre kreatin ulovlig, men effekten af et sådant tilskud er ikke speciel stor, og uden nogen fare for kroppen. Dog er der visse sportsfolk som sværger til at kreatin, er noget af det bedste tilskud man kan få.

Multivitaminer

Der er efterhånden lavet flere undersøgelse og test, som viser af for langt de fleste sunde og raske mennesker, så er et daglig tilskud af vitaminpiller spild af penge. Størstedelen af os, for nemlig fint dækket vores vitamin behov igennem vores kost. Dog kan der være visse situationer, f.eks. i forbindelse med nogle sygdomme, hvor et tilskud af bestemte vitaminer kan være nødvendigt. Men for en normal danske, er det yderst begrænset hvad han/hun får ud af at tage vitaminpiller som kosttilskud.