Det kan virke skræmmende at begynde at dyrke en ny sport, især hvis det er senere i livet, men i virkeligheden er det nemmere, end du tror. Lad os her i dag se lidt nærmere på dette og hvorfor det faktisk ikke er så svært som du måske ville tro.
Fordele ved sport
Der er et væld af mentale og sociale fordele ved at dyrke sport – især når vi snakker holdspil.
En af de vigtigste færdigheder, som du får opbygget, er holdarbejde, som er af afgørende betydning i næsten alle erhvervsmiljøer. Tag f.eks. fodbold – alle har en forskellig rolle at spille i kampen, og du skal være i stand til at stole på dine holdkammerater (og omvendt) for at vinde.
Disse bløde færdigheder inden for tillid og relationsopbygning vil gøre dig mere afrundet og social, og du vil være i stand til at komme længere på jobbet. Desuden vil en fritidssport som hobby holde dig i form, holde dit sind aktivt og gøre mange ting godt for dit generelle velbefindende.
Læs mere om dette på denne blog om sportsudstyr
Hvordan kommer du i gang med en sport?
Begynd langsomt og øg gradvist dine træningspas. Hvis du begynder på en helt ny sport, kan du starte med at spille to gange om ugen. Husk ikke at arbejde for hårdt i starten for at undgå skader, hvilket vil sætte dig tilbage (og måske endda afskrække dig helt fra at dyrke sport).
Vær ikke bange for at starte fra begyndelsen. Erkend, at du ikke vil have de samme færdigheder som en person, der har dyrket sporten i 20 år. Starter du f.eks. til Airtrack, så vil du bestemt ikke have det lige så nemt som en på 12, også selvom den 12-årige måske lige er startet.
Læs mere dette problem i dette her blog indlæg
Barrierer inden for sport
Når jeg taler med folk om, hvorfor de undgår at prøve en sport senere i livet, hører jeg ofte lignende svar. Det første er, at man ikke ved, hvilken sport man skal prøve. For at noget virkelig skal slå rod hos dig, skal det være sjovt.
Hvis du ikke kan lide fodbold, så prøv basketball, hockey, tennis, netball eller bjergbestigning. Der vil altid være noget derude for dig. Prøv så mange sportsgrene som muligt for at finde ud af, hvad der virker; hvad der holder dig motiveret til at forblive aktiv.
En anden almindelig årsag er, at folk giver op, før de får det bedre. Hvis nogen har succes i deres karriere, er det gennem dedikation og hårdt arbejde. Hvis de anvender de samme vaner på en ny sport, vil de i sidste ende blive bedre. Nogle gange kan fremskridt ikke kun måles ud fra daglige observationer. Hvis jeg i øjeblikket ikke kan lave en fem-yard-aflevering i fodbold, ved jeg, at jeg på et tidspunkt vil være i stand til at lave den med tid og træning.
Endelig skal du ikke sammenligne dig selv med andre mennesker eller spillere. En ting, jeg altid siger til spillerne, er: “Du er i et kapløb med dig selv”. Hvis du er centerforward, vil du naturligvis gerne konkurrere om at score flest mål. Men hvis du kan gøre det bedre, end du gjorde i sæsonen, ugen eller dagen før, er det den udvikling, du ønsker.
I det øjeblik, du begynder at fokusere på andre mennesker, fjerner du øjnene fra målet. Når du begynder at konkurrere med dig selv og være bedre end personen i spejlet, vil du mærke fremskridt.
Læs mere om dette her.
Øv dig privat
En anden stor mental barriere, når du begynder at dyrke en sport, er at føle sig selvbevidst, hvilket hæmmer din selvtillid og præstation.
Husk – når du begynder på noget nyt, kan du ikke forvente at blive fantastisk til det med det samme. Jeg har altid sagt til mig selv, at jeg vil begynde at spille golf i løbet af de næste par år. Jeg har ingen erfaring, og jeg har nok den dårligste teknik, du nogensinde har set. Jeg kan ikke forvente at blive lige så god som Tiger Woods fra første dag. Jeg er nødt til at øve mig, være modstandsdygtig og blive ved med at give den en chance. Jeg synes, det er en god lektion i livet, uanset hvad man laver.
Hvis man er selvbevidst, er det fint at træne privat. Øv dig, når du kan, hvor der ikke er nogen, der kigger på, så du ikke behøver at bekymre dig om folk, der kritiserer din teknik. Efterhånden som du bliver dygtigere, vil du føle dig mere sikker på dig selv og dine evner.
Det var lidt om hvilke overvejelser du bør gøre hvis du går og tænker på at starte med en ny sportsgren. Husk på at alt er bedre end slet ikke at dyrke nogen sport.