Løbetræning – sådan undgår du skader

Overvejer du at starte med løbetræning eller har du holdt en længere pause, så kan det være rigtig svært at komme i gang. Løb er hårdt, og i modsætning til mange andre typer af sport og idræt temmelig kedelig indtil man opnår et hvis niveau. Det er betydeligt nemmere at komme i gang med f.eks. gymnastik træning, styrketræning, fodbold eller andre typer af idræt. F.eks. min datter fik for et par måneder siden en ny Airtrack som hun havde tigget om længe. Selvom hun ikke havde den store erfaring inden for gymnastik, så nød hun alligevel at træne på Airtracken, og det blev kun sjovere jo bedre hun blev. Sådan er det som regel ikke med løb. Her syntes mange at det føles hårdt og kedeligt de første mange gange. Når du begynder at komme ind i en god rytme, hvor du har overskud til at følge med i hvad der sker omkring dig, vejret begynder at blive godt, og du ikke føler du er ved at falde om efter 1km, så er faktisk en temmelig behagelig og hyggelig sport. Det er en grund til at vi se så mange løbe rundt på vores veje hver dag.

Løbetræning - fitness og sport

Læs også: Derfor er gymnastik så sjov en sport

Løb giver ofte skader

Løb er også en af de sportsgrene hvor vi typisk ser skader. En af grundene er at du ofte kommer hurtigere i form end hvad dine led og muskler kan følge med til. Det gør at belastningen på led og muskler nogle gange bliver for stor, og så begynder skaderne at komme.
Det drejer sig typisk om skader som:

  • Løberknæ – kendetegnes ved smerter på ydersiden af selv knæet.
  • Betændelse i akillessenen som sidder på bagsiden af anklen.
  • Skinnebensbetændelse – kendetegnes ved smerter på indersiden af skinnebenet.
  • Irritation i senerne i svangen under foden, dette kan også være være et forstadie til hælspore.

Løbeskader kan være smertefulde, og behandles typisk ved at du holder en længere pause fra løbetræningen, og i steder dyrker andre former for sport, som eksempelvis cyking eller svømning som ikke er lige så hård for kroppen.

Læs også: Er løb sundere end gymnastik?

Sådan undgår du løbeskader

Men hvad kan du så gøre for at undgå disse skader som vi ofte ser i forbindelse med løb? Der er faktisk en del ting du selv kan gøre for netop at minimere chancen for skader under løb. Der er især 2 ting som er vigtige når du starte ud med at løbe.

Læg ikke for hårdt ud

Det vigtigste råd jeg kan give jer, er at ligge stille ud. Blot fordi du måske kan tvinge din krop til at løbe 10km på din første løbetur er ikke ensbetydende med at det er en god ide. Alt for mange af overstående løbeskader, sker fordi vedkommende ligger for hård ud de første par måneder. En god tommelfingerregel er – lig stille ud og øg så distancen eller tempoer med cirka 10% om ugen hvis du er i nogenlunde form, er du slet ikke form så lidt langsommere.
Flere undersøgelser viser at dem som løber korte men hurtigere ture, i gennemsnit får færre skader end dem som løber de lange lidt langsommere ture. Så typisk er det afstanden og ikke så meget hastigheden som er den store synder.

Læs også: Derfor er gymnastik træning så sundt

Brug nogle gode løbsko

En anden stor kilde til skader er forkert fodtøj. Det er ikke så vigtigt hvis du snupper en 5km tur et par gange om ugen, men er du ude på de lidt længere ture, eller løber dagligt, så er det vigtigt at du bruger de korrekte løbesko. Det er de færreste løbere som har en helt plan fod. Typisk har man en tilbøjelig hed til at skråne lidt ind af eller lidt ud af på foden, og her er det så især vigtigt at få en sko som passer til din løbestil.
Det kan også være en god ide at få en løbesko som passer til den type underlag du normalt løber på.

Det var lidt om løbetræning og hvad du kan gøre for at minimere chancen for at du ender op med skader efter et par ugers løbetræning.