Går en klatrevæg ind under sport?

Har forleden fik jeg er lidt interessant spørgsmål. En ung gut på en 15-16 år spurgte om det at klatre på en klatrevæg, også høre ind under sport. Da jeg aldrig selv rigtigt har prøvet klatring, besluttede jeg mig for selv at teste det.
Sammen med et par af vennerne kørte vi til Aalborg, for at prøve kræfter med den store klatrevæg i DGI huset.
Normalt benytter jeg mest deres Airtrack når jeg er den slags steder, men her sidst jeg fik så også love at prøve den nye klatrevæg.
Det var faktisk noget af en oplevelse, jeg har ikke klatret siden lille, og det at få lov at prøve en 30 meter høj klatrevæg var ret specielt. Ikke noget med at det var virkeligt svært, når man ikke før havde prøvet det. Det var også mega hårdt. Her dagen efter, er jeg virkelig øm over hele kroppen efter blot en times klatring.

Sådan kan en moderne Airtrack også se ud

Hvad er klatrevægge?

En klatrevæg (fra det engelske climbing wall) er kort fortalt en kunstig mur eller væg, med specially byggede greb, til hænder og fødder. Grebene er placeret på en sådan måde, at der er forskellige “ruter” til toppen af væggen. Nogle er nemme, og andre er svære, alt efter hvilken placering og afstand der mellem disse greb. En typisk klatrevæg er bygget af glasfibre, men nogle også af træ eller beton. Det at klatre på en sådan væg, minder rigtigt meget om at klatre på klipper og mindre bjerge, men er noget mere sikkert. Ikke nok med at du er spændt fast i forskellige liner, gulvet er også dækket med tykke måtter, så hvis det skulle gå galt, lander du nogenlunde blødt. Det er mere end man kan sige, hvis man skulle falde ned fra en udendørs klippe. Man kunne jo også bare smide en stor Airtrack gymnastik ind under, så ville du også lande blødt.
Rundt om i Danmark, findes der et væld af forskellige klatrevægge, alt lige fra dem mind finder på lejepladser til børn, til nogle temmelig komplekse, som f.eks. den i DGI huset. Faktisk er der noget for næsten enhver sværhedsgrad.

Aig Aalborg - Airtracks

Andre version

Udover klatrevægge findes findes der en del lignende ting. Som f.eks. et klatretårn. Et klatretårn har typisk 4 vægge, hvoraf alle eller i det mindste 3 af dem, er beklædt med klatregreb. På den måde fungere et sådant klatretårn, som 3-4 små klatrevægge. Ofte har hver væg sin helt egen sværhedsgrad. Så der kan være en væg til begyndere, en til de lidt mere øvende, og så en eller 2 til eksperterne. Disse tårne, er dog ofte noget mindre end de fleste klatrevægge, men giver stadig et godt indblik i hvad klatring er for noget. Alle kan dyrke klatring både børn og voksne. Min kæreste ville også gerne med, men det er dog ikke muligt med en lille i bæresele, og jeg har jo ikke tænkt mig at passe den lille baby når vi er ude. Så må hun tage afsted selv med sine venner, så skal jeg nok side derhjemme med den lille og lege med de forskellige slags babyudstyr vi har til ham.
Men har du selv fået mod på at prøve klatring så kan du se mere om dette her på wordpress.org – klatring.

Bouldervæg til klatring

En anden alternativ version, er en såkaldt bouldervæg. Bouldervægge bruges til bouldering, som er en special disciplin inden for klatring. Det er som egen en stor kunstig sten, som også er beklædt med forskellige greb. Her gælder det mest om at øve teknik, frem for at komme hurtigst op på stenen. Jeg har endnu ikke selv haft mulighed for at prøve en, men det skulle efter sigende, være en helt anderledes form for klatring, spændende på en helt anden måde, end f.eks. en klatre væg.

Efter selv at have prøvet kræfter med en 30 meter høj klatrevæg, har et nu et svar til knægten. Ja jeg vil bestemt mene at en klatrevæg går ind under sport. Ikke alene kræver det en masse træning og teknisk at komme op af en sådan væg. Det kræver også en god koordination, styrk og ikke mindst en god kondition. En sport hvor man bruger hele kroppen. Så det kan bestemt anbefales at du prøver, hvis du kan finde en klatrevæg i nærheden af dig.
Og skulle man efter lidt tid blive god til at klatre, så kunne man jo prøve kræfter med den rigtige udgave.

Airtrack trainer til klatring