Er standup paddleboard træning eller mest for sjov?

En af sommeres store diller er standup paddleboarding. Nu er det måske der bliver lidt krænket over jeg kalder deres sport en dille (de var jo også utrolig populære sidste år), men der er faktisk lidt om snakken. En meget stor del af dem som køber et paddleboard gør det ikke for træningens skyld, men fordi de lige syntes det kunne være sjovt at tage sit paddle board med i sommerhus eller til stranden. Det gør at de får brugt det 2-3 gange på et år, og for mange måske kun det ene år. Dette gør at det for langt de flest blot er en dille og ikke et seriøst træningsredskab.
Men lad os se lidt nærmere på standup paddleboarding og hvad der lige er så fedt ved denne sport.

Læs også: Er standup paddleboarding blot en dille?

Skånsom træning for led og muskler

I modsætning til eksempelvis løb, så belaster du slet ikke kroppen lige så hårdt når du træner standup paddleboarding. Vi ser rigtig mange løbeskader hvert år, og til sammenligning er der nærmest ingen sports skader relateret til paddleboarding. Dette gør at du kan træne denne sport noget mere hyppigt end f.eks. løb og samtidig undgå at få skader.
Ikke alene er det skånsom træning, det er også både sjov og effektiv træning for hele kroppen.

Læs også: Forskning og sport

Hvilket paddleboard skal du vælge?

Der er mange forskellige typer af paddleboard, så det kan godt være lidt svært at vælge den model som er mest optimal til dit behov. Er det til havet, så er det ofte et kort og bredt board som er det mest stabile at stå på. Er det til stille vand i søen eller fjorden så er at langt touring eller cruiser board som regel en god løsning. Har du slet ikke styr på SUP boards, så vil jeg anbefale at tage en snak med dem hos Uhrdal eller surf og ski og få det board som passer bedst til dit behov.

Læs også: Standup paddleboards til hele familien

Hvad er lige så fedt ved at stå på paddleboard?

Ikke alene er det god og skånsom træning at bruge sit standup paddleboard, men det er også ret sjovt. De første par gange er det rigtigt sjovt at lære at bruge boardet, så kommer par gange hvor det måske godt kan blive lidt kedeligt, og her er det desværre at mange falder fra. Men kommer du over det punkt, så begynder det faktisk at blive rigtig sjovt igen. Når først teknikken er på plads, og dine muskler ikke længere bliver smadret efter 10 minutters paddling så er et at du virkelig begyder at sætte pris på denne sport.
Er du typen som hurtigt syntes at paddleboarding godt kan blive lidt for langsomt eller kedeligt, så kan du overveje at prøve et foil board, eller wing board og så bliver det pludselig noget helt andet og lidt mere vildt. Se f.eks. den lille video i bunden af indlægget her. Her ser vi et eksempel på en som står på et foil paddleboard med vinge. Og det ser da temmeligt sjovt ud. Noget jeg desværre endnu ikke har haft muligheden for at opleve. Men det er dog på min todo liste for efteråret.

Læs også: Sund kost og træning

Er det effektivt at træne på et paddleboard

For de fleste er paddleboarding ikke den mest effektive form for træning. Du bruger i mange tilfælde færre kalorier end f.eks. ved cykling eller løb. Men det er for mange en sjovere måde at træne på, og dermed for de også trænet mere end ved blot løb og cykling. Paddleboarding kan også nemt kombineres med andre typer af træning. F.eks. hår løb på dag 1. Skånsom paddleboarding dag 2, Yoga dag dag osv.
Så hvis brugt korrekt så kan standup paddleboarding faktisk være en rigtig effektiv form for sport eller træning.

Læs også: Sådan kommer du i gang

At det er god træning betyder jo nødvendigvis ikke at det også er sjovt. For det er det. En god lang tur langs fjorden hvor du rigtigt kan nyde naturen, få lidt sol og mærke de små bølger. Det er for rigtig mange betydeligt mere sjovt end at cykle/løb en tur ude.
Så ja – standup paddleboards kan fint bruges som et træningsredskab – jeg vil dog anbefale at du bruger enten som opstart hvis du er helt ude af form, eller i kombination med andre trænings former.