Airtrack og trampoliner

Jeg er vild med sport, især sport hvor der er fart over feltet eller hvor man får pulsen godt op. 2 typer sport som minder meget om hinanden og som jeg er ret vild med er Airtrack og trampoliner. I de sidste 12 år har jeg dyrket spring gymnastik, og derfor ligger det mig også ret naturlig at benytte et produkt som en Airtrack eller en trampolin. Ude i haven har jeg en Airtrack Talent Trainer H15 på 5 meter stående og en Berg trampolin. Af disse benytter jeg nok mest Airtracken, men er jeg ikke lige i humør til dette så går jeg ikke af vejen for en god gang træning på trampolinen. Lad os prøve at se lidt på fordele og ulemper hvis vi sammenligner de 2 gymnastikredskaber lidt.

Airtrack fra Gymplay

Læs også: Fordele ved en Airtrack gymnastikmåtte

Hvorfor bruge en Airtrack

Airtracks er så meget federe end en standard gymnastikmåtte. Du får mere fart og højde på dine spring, hvilket gør det meget sjovere. Men også lidt mere risikabelt. Jeg havde et mindre uheld for et par uger siden, hvor jeg fik lidt for meget fart på mine spring og landende uden for Airtracken, hvilket resulterede i en forstuvet hånd. Den er heldigvis ved at være i orden igen.
Jeg vil dog stadig sige at en Airtrack er mere sikker end en trampolin, jeg har set nogle ret slemme trampolin skader hos folk som ikke lige tænker over sikkerheden. Men sådan er det jo i alt sport.
Grunden til at du bør bruge en Airtrack, er at den er rigtig sjov at bruge og du får en intensiv træning som du ikke vil kunne få i det lokale fitness center. Det er HIT træning på højeste niveau. På Airtracken kan du få mere højde på dine spring og mere fart på, hvilket gør at du kan lave spring som du normalt ikke vil kunne udføre på en normal gymnastikmåtte. F.eks. kan jeg selv få en ekstra salto på min spring eller 1½ skrue.
Men nu er det ikke kun inden for gymnastik at man benytter disse nye Airtrack gymnastikmåtter. Også inden for kampsport (mest show), parkour og cheerleading er de flittigt brugt. Personligt kan jeg godt se den store fordel i en sådan måtte inden for Parkour frem for at træne spring på et betongulv.
Man tror fejlagtigt at man får samme effekt på en Airtrack som på en trampolin, og det er langt fra tilfældet. Hvor du på en trampolin godt kan få dobbelt højde på dine spring, får du på Airtracken 15-25% ekstra højde. Dette er dog stadig nok til at du vil kunne lave spring nemmere eller kombinere dem på helt nye måder.

berg trampoliner fra Gymplay

Læs også: Berg trampoliner fra GymPlay

Hvorfor bruge en trampolin

Trampoliner er sjove fordi du får meget mere højde på dine spring, og dette giver dig mulighed for at lave nogle sjove og vilde kombinationer. Du har til tider lidt fornemmelsen af at kunne flyve. Jeg foretrækker Berg trampoliner da kvaliteten her er virkelig god, og duen er lidt mere hård en de fleste standard trampoliner. Når jeg bruger trampolinen kommer pulsen ikke helt op på samme niveau som når jeg bruger Airtracken, de er lidt mere afslappende selvom pulsen da stadig kommer godt op. Jeg går og overvejer lidt at opgradere min Berg champion Flatground med den nye Berg Ultim Champion InGround med Airflow og Twin Spring som fås med Aerowall for ekstra spænding. Trampolin hop i 2 planer, det lyder rigtig sjovt. Den anden fordel er at den går helt ned til jorden frem for inground modellen, som stadig stikker en lille smule op.
Den er dog lidt dyr, så det må vente en smule. Men jeg glæder mig vildt meget til at få en.

Men jeg bliver ofte spurgte om hvad der er bedst, er det en trampolin eller en Airtrack, og mit svar er typisk “begge”. Jeg bruger dem ret forskelligt og vil ikke kunne undvære hverken trampolinen eller Airtracken. Overvejer du selv en af delene, så gør dig selv en stor tjeneste og vælg en i god kvalitet. Ikke alene er levetiden ofte meget længere, men du får også mere udbytte når du bruger den. Jeg har selv prøvet lidt for mange dårlige modeller og det er bestemt ikke den samme oplevelse man får.